Què és el SEO o posicionament a buscadors?

Si has arribat a aquesta pàgina de la nostra web, deu ser per un d’aquests dos motius:

No saps què és el SEO

No saps què és això del SEO o posicionament a buscadors com Google, no entens perquè és important sortir tan amunt com sigui possible als resultats de recerca o bé t’ensumes una mica de què va tot això, però vols acabar de tenir-ho clar.

Si saps què és el SEO

Saps perfectament què és el SEO i vens buscant com el treballem des de Barcelona Disseny Web.

Doncs sigui quin sigui el teu motiu, fes clic a qualsevol dels dos botons.

Què és el SEO?

Les sigles SEO venen de Search Engine Optimization, que traduït al català significa “optimització per a motors de recerca”. És a dir, optimitzar la teva web per a posicionar-se el més amunt possible a buscadors com Google.

Per a qué necessito posicionar-me a Google?

Doncs és molt possible que ara hi siguis a la nostra web perquè ens has trobat a Google, oi?

Això no ha passat per atzar ni per una qüestió de sort, sinó perquè hem fet molta feina de caràcter tècnic i de creació de continguts perquè Google ens valori positivament i ens tingui en compte com una veritable referència en el món del disseny web.

Però el més important és…

Que per a que Google et valori i et posicioni a primera pàgina, els teus visitants han de tenir la mateixa sensació.

Per tant, imagina’t que passaria si apareguessis a la primera pàgina d’una recerca que sigui del teu interès.

T’ho explicaré amb un parell de dades:

Quantitat de recerques per a una paraula clau

Amb eines específiques podem saber aproximadament el volum de recerques mensuals que té un concepte qualsevol. Per exemple:

El primer número que veus és el volum de recerques mensuals a l’estat espanyol.

La gent busca també negocis com el teu i és molt interessant i necessari saber quanta gent està buscant mensualment a internet el que tu ofereixes. A partir d’aquí treballarem per a poder aconseguir  que surtis ben amunt. 

Exemple de posicionament per a una paraula clau del nostre interés

Mira aquest exemple… si escrius “estudi de gravació Barcelona” veuràs el següent:

En primer lloc, apareixen uns 3 o 4 anuncis, perquè la primera franja està reservada per a la publicitat pagada. Per a poder sortir en aquesta secció s’ha de planificar una campanya publicitària. Si vols que t’ajudem amb això, fes clic aquí.

En segon lloc, pots veure el panell de Google Maps, que et mostra els resultats locals que Google considera més rellevants per als usuaris. Com pots veure, el nostre estudi de gravació apareix aquí

A partir d’aquí pots veure el llistat de resultats “orgànics”, és a dir, per ordre d’importància apareixen els resultats més rellevants per a l’usuari. I com pots veure, també surt ben posicionat el nostre estudi.

Com treballem nosaltres el SEO?

Doncs per resumir-ho molt… amb seny, pas a pas.

Et poso al davant diferents situacions perquè puguis reflexionar sobre quina és més semblant a la teva i, per tant, quin hauria de ser la teva forma d’actuar.

  • En primer lloc, hauríem de veure quina és la teva situació pel que fa als aspectes relacionats amb el Màrqueting Digital. Tant si fa molt de temps que tens el teu negoci com si acabes de començar, et pregunto: Potser no tens encara una web, però pot ser tens un negoci físic… llavors, tens ja creada, ben desenvolupada i optimitzada la teva fitxa de Google Maps? Perquè si no és així, i el teu pressupost no és infinit, potser hauríem de començar per tenir una fitxa ben presentable. A més, hi ha certs negocis que, per les seves característiques, capten a la majoria dels seus clients des d’aquest sistema de captació.
  • Si no tens un negoci local o bé ja tens ben desenvolupada aquesta part, potser és el moment de fer una pàgina web que tingui un aspecte professional. Llavors és important que estudiïs el teu pressupost i decideixis quina és la quantitat que destinaràs a fer aquesta pàgina. Perquè així podràs saber si pots destinar una altra part al posicionament SEO.
  • A més d’això, independentment de si tens una web acabada o no, també cal estudiar la possibilitat de si vols ficar el 100% del teu pressupost en posicionament SEO o si vols invertir també una part en publicitat (en un moment t’explicaré també la diferència entre SEO i SEM).

Per tant, i resumint, hauríem de fer allò típic de fer recompte dels ous que tenim i estudiar amb deteniment en quins cistells els volem posar. Sempre respectant un ordre de prioritats.

Per posar-te algun exemple: oi que no tindria cap sentit fer una despesa forta en publicitat a internet i xarxes per portar als usuaris a una web que encara està a les beceroles?

SEO i SEM

Sense entrar en la discussió de si el SEM és allò o el de més enllà, que sàpigues que hi ha qui ho nomena PPC (Pay Per Click).

La diferència entre el SEO i el SEM és que, per a posicionar amb el SEM, el que s’ha de fer és programar campanyes de publicitat.

D’aquesta manera podrem obtenir un bon posicionament als resultats de recerca. Ara bé, SEM o PPC no només serveix per a sortir primer a Google, ja que hi ha molts altres llocs on poder posicionar-nos: apps, webs, xarxes socials…

Semblances

Com et dic, dins de l’univers del cercador Google i altres competidors, tant una disciplina com l’altra lluitaran per a aconseguir que surtis tan amunt com sigui possible a les SERPS (resultats de la recerca).

Diferencies.

Les diferències bàsicament són dues:

Distància en el temps

El SEO és una carrera de fons, i posicionar ben amunt pot ser una tasca de bastants mesos de feina i seguiment. Així com qualsevol canvi pot trigar setmanes a manifestar-se.

En canvi, amb el SEM, un cop establerts uns mínims i dissenyada una campanya (la qual cosa també porta la seva feina), de seguida estàs posicionant a la secció d’anuncis, que és el que es veu més amunt.

Pagament

A les dues disciplines hauràs de pagar als professionals que t’ho facin tot, és clar. Però també és cert que tot el que vagis aconseguint amb el SEO quedarà fort com una roca i serà una font de tràfic de clients potencials cap a la teva web. A llarg termini anirà disminuint la despesa mentre que la quantitat de tràfic es mantindrà.

Per altra banda, amb el SEM de seguida obtindràs visites a la web, però en el moment en el qual deixes de fer aquesta inversió, tot desapareix. Però pensa-ho bé, si la publicitat et dona beneficis de forma indefinida, no hi ha cap raó per a no continuar invertint en aquesta publicitat. Al cap i a la fi, és el que fan totes les empreses.

En conclusió, una bona combinació de SEO i SEM serà sempre la millor opció.

Com posicionar en Google?

Posicionar a Google pot ser de vital importància pel teu negoci i per l’entrada de clients nous.

Definir al client potencial

Per a poder començar a treballar amb el teu projecte, el primer i més important és conèixer als teus clients. Si sabem quin és el seu perfil, edat, sexe, gustos, hàbits, preferències, passions… podrem basar tot el nostre esforç en adaptar-nos al que està buscant.

Auditoria SEO de la teva pàgina web

Farem una anàlisi de la programació, el contingut i altres aspectes tècnics de la teva web per a veure si compleix amb uns mínims de qualitat SEO. A partir d’aquí establirem un pla de treball que porti la teva web al nivell que necessitem.

Anàlisis de la competència

Com volem situar-nos a sobre de tots ells, farem un estudi de les seves webs i negocis per a veure en què podem millorar i també com són les seves estratègies de màrqueting per a fer que la nostra sigui més eficient.

Correccions tècniques

Un cop fet tot l’anterior, començarem a treballar en els aspectes més tècnics de la web per a fer que a Google i altres buscadors els hi sigui fàcil llegir el nostre contingut. No és necessari que estigui tot perfecte a l’extrem perquè el pressupost sempre té límits i cal optimitzar-lo. Però si és necessari que els aspectes fonamentals estiguin al 100%.

Identificació de paraules clau

Amb un estudi de quines són aquelles paraules clau que faran portar més tràfic a la teva web, podrem fer la planificació del contingut.

Planificació de contingut

Precisament perquè els recursos de la teva empresa sempre tenen un límit i és important administra-los bé, fins i tot per a les empreses més grans, han de quedar fixats a sobre del paper tots els passos a seguir a l’hora de crear aquests continguts. Després és rellevant anar seguint l’ordre establert així com el calendari. Com t’explico, el SEO és una estratègia de mig i llarg termini, per això no podem cremar tots.

Creació de contingut

Crearem el contingut a crear i de quin tipus per a la teva web, en funció de si és la web d’un negoci local, una botiga online o quelcom. A més, si ja existeix contingut escrit a la teva web, mirarem de fer una curació de tot aquest contingut perquè tingui més capacitat de ser indexat el més amunt possible als resultats de recerca.

Enllaçat intern

L’enllaçat intern, és a dir, els enllaços que et porten des d’un lloc a un altre dins de la teva pàgina, és molt important. No sol perquè Google i els altres buscadors entenguin bé la teva pàgina, sinó sobretot perquè els usuaris es moguin de la forma més fàcil i entenedora possible. Això fa que les persones passin més estona a dins de la teva web i Google o premia.

Etiquetes META

Per a fer-ho fàcil, les meta etiquetes són el títol i descripció que apareix a Google quan fas una recerca. En si no posiciona, però fa més atractiva la teva entrada quan està envoltada per la resta i, per tant, pot fer que pugi el teu CTR (click through ratio o percentatge de clics). I si puja el percentatge de clics, els buscadors et percebran com a més rellevant per als usuaris i et posicionaran millor.

Eines d’anàlisi

Sense dades no podrem analitzar el progrés del teu posicionament. Per això és important tenir actius els serveis de Google Analytics i Search Console. Així podrem fer un correcte seguiment i generar informes periòdics que ens diguin com anem.

Optimització d’imatges

Pot ser perquè també soc fotògraf m’agrada dir que les imatges són molt importants per a una web. Són el que li donen la teva personalitat i expliquen la teva història. Però crec que també, des del punt de vista del disseny, no hi ha dubte que poden arribar a ser la part més rellevant del teu disseny. Ara bé, pel que fa al SEO, és rellevant que aquestes imatges tinguin la mesura justa i carreguen de pressa als dispositius dels teus visitants.

Velocidad de carga de la web

Exemple de velocitat de càrrega d'una web nostra

No només les imatges s’han d’optimitzar per a la velocitat de la web. També s’ha de fer aquesta feina amb el codi de la web (javascript, html i css), així com amb tot el programari que es carrega a les diferents URL de la teva pàgina web.

Preguntes freqüents – Posicionament SEO